Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, May 31, 2010

PEMBANGUNAN KOMPLEKS PAS BARU
SATU KOMITMEN BESAR BAGI MUSLIMAT

Saya bagi pihak seluruh warga Muslimat PAS dan para penyokong PAS dari kalangan wanita termasuk Dewan Himpunun Penyokong PAS yang baru mengucapkan tahniah kepada Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, saf Ahli-Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Kompleks PAS, Dato’ Haji Husam Musa serta seluruh Ahli Jawatankuasanya di atas kejayaan menggerakkan projek pembangunan tersebut.

Syabas diucapkan juga dengan kejayaan majlis pecah tanah dan pelancaran dana yang telah disempurnakan oleh Mursyidul Am, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat pada hari Sabtu 28 Mei yang lalu.

Kami merasa amat bersyukur dan gembira di atas pelaksanaan satu lagi perkembangan pesat yang positif yang dapat dijalankan oleh PAS. PAS maju setapak lagi dengan izin Allah SWT. Kami juga berdoa semoga hasrat suci ini akan menempah kejayaan dan benar-benar menjadi satu kenyataan serta dipermudahkan dari sebarang halangan oleh Allah SWT.

Bagi menjayakan projek tersebut sudah tentu komitmen dan kerjasama dari muslimat sekalian amatlah diperlu dan dialu-alukan. Besarlah harapan kita agar kompleks ini akan menjadi markaz pembinaan modal insan bagi jemaah kita serta madrasah yang akan membina hamba-hamba Allah yang cintakan Allah, RasulNya dan perjuangan menegakkan Islam serta menyebarkan kebaktikan sesama insan dan keadilan untuk semua.

Sempena 50 tahun muslimat menjadi tiang seri perjuangan PAS, kita menyeru semua pihak terutama warga muslimat tampil kehadapan bersama-sama memberikan sumbangan dalam menjayakan projek ini.

Dalam usaha-usaha pengumpulan dana ini sudah terbukti sejak dulu bahawa para wanita mampu melaksanakan dengan jayanya. Disamping para isteri berusaha menambah sumber kewangan keluarga bagi membantu suami mereka saya yakin muslimat akan bersungguh-sungguh melaksanakan sebarang aktiviti-aktiviti yang selaras dengan Islam bagi mengutip sumbangan dan mengumpul dana untuk maksud itu.

Dengan kesungguhan muslimat menjayakan komitmen ini kita juga berharap projek ini akan dapat disiapkan segera dalam masa yang tidak panjang. Kita juga yakin bahawa usaha-usaha kita ini akan mendapat ganjaran dari Allah SWT, seperti pada firmanNya pada surah al-Baqarah: ayat 261 yang semua warga PAS amat mengetahui dan mengimaninya, iaitu;

“Bandingan (pahala) orang-orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, dan tiap-tiap tangkai ini
mengandungi seratus biji (buah). Dan Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Kuasa (Kurnianya) lagi Maha Mengetahui.”

Sehubungan itu, Rasulullah s.a.w juga telah bersabda pada satu ketetapan yang masyhur yang diriwayatkan oleh Muslim;

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara; iaitu ilmu yang bermanafaat, sedekah jariah dan anak soleh yang mendoakannya.”

Manakala para ahli fiqh dan jumhur ulama juga berpendapat bahawa wakaf adalah salah satu bentuk amal jariah yang menjanjikan pahala yang berkekalan dan mengalir kebajikan kepada pelaksananya sehingga ke hari akhirat, selagi harta tersebut kekal dan dimanafaatkan.

Sebagai orang-orang yang beriman dengan hari akhirat, kita insafi bahawa antara persoalan penting yang akan dihadapi dan perlukan jawapan di Mahsyar nanti adalah bagaimana kita membelanjakan rezeki yang Allah kurniakan. Ingatlah bahawa harta-harta halal yang bertimbun banyak yang tidak diinfakkan akan melambatkan seseorang itu untuk masuk syurga.

Oleh itu kepada semua pencinta kebenaran dan keadilan, marilah kita bersama-sama merealisasikan hasrat murni ini dengan memberikan kimitmen yang besar dalam menggerakkan kutipan dana untuk pembangunan kompleks ini.

Selamat maju jaya kepada semua para pejuang-pejuang Islam. “Sirru ala barakatillah.”


Nuridah Mohd Salleh
Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat
Dengkil, Selangor.
28 Mei 2010.

No comments: