Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, February 14, 2011

IKTIBAR : MUNAJAT SEORANG IBU TUNGGAL MENJADI OBOR KEPADA REVOLUSI RAKYAT MESIR

Tahun 2011 membuka lembaran sejarah dengan kita menyaksikan tumbangnya dua Presiden di dua buah Negara Arab selang beberapa minggu oleh bantahan jalanan rakyatnya. Jumaat 28 Januari Zein al Abidin Ali, Presiden Tunisia meninggalkan takhta dan negaranya menuju ke Arab Saudi, 18 hari kemudiannya pada Jumaat 11 Februari giliran Presiden Hosni Mubarak dari Mesir turun takhta dan meninggalkan istananya.


Kedua-dua diktator ini berkuasa begitu lama secara kuku besi dengan menindas rakyat dan menzalimi penentang-penetangnya. Mereka menutup ruang demokrasi walaupun mengadakan pilihan raya yang setiap kali akan dimenangi mereka dengan majoriti besar. Mereka menguasai media dan memerintah dengan pengisytirahan undang-undang darurat.


Mereka menangkap penentang-penentangnya, menyiksa dan memenjarakan mereka tanpa bicara. Walaupun begitu mereka mendapat sokongan kuat kuasa-kuasa besar barat yang seringkali melaung-laungkan demokrasi dan hak asasi manusia.


Kedua-dua senario ini menggambarkan kepada kita suatu bentuk kezaliman yang telah dilakukan di atas premis demokrasi. Satu contoh manipulasi politik pragmatis dimana matlamat itu menghalalkan cara tanpa mengambil kira halal atau haram.


Akhirnya tumbang juga di atas bantahan jalanan rakyat. Benarlah penegasan Allah s.w.t di dalam al-Quran yang sering kita baca sebagai wirid selepas solat fardhu iaitu pada surah Ali Imran: ayat 26 yang bermaksud;


“ Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan. Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki……”


Juga benarlah janji Allah s.w.t bahawa doa orang-orang yang dizalimi akan diterima dan dimakbulkanNya, hanya Dialah yang menentukan bila hari pembalasannya.


Tanpa ragu-ragu kita sedar bahawa senario yang hampir sama seolah-olah sedang berlaku di negara kita. Di atas slogan “rakyat didahulukan” tanpa segan silu kerajaan UMNO-BN yang telah berkuasa lebih 50 tahun akan mendahulukan rakyat dengan kenaikan cukai, kenaikan harga petrol dan memotong subsidi untuk menghadapi kemelut ekonomi. Semua ruang bantahan rakyat akan cuba ditutup rapat.


Kembali kita pada senario di pinggir Kahirah pada pagi Jumaat 11 Februari di rumah seorang ibu tunggal bernama Laila. Anak lelakinya Khaled Said telah syahid pada hari pertama revolusi rakyat itu. Ketika itu Khaled sedang berada di cyber café dengan facebooknya berinteraksi dengan teman-teman seperjuangannya. Tiba-tiba saja 2 orang polis tidak beruniform menangkap, menggari dan menghiritnya keluar serta memukul sehingga mati di saksi oleh semua pengunjung cyber café tersebut. Peristiwa ini tersibar luas di Youtube, di internet.


Kita patut mengambil iktibar dari peristiwa ini. Dimana ketabahan seorang muslimat menjadi obor yang menyuntik semangat perjuangan menentang kezaliman. Bagaimana seorang ibu ini berdoa dengan lilihan airmata, penuh ikhlas bermunajat memohon pertolongan dari Allah. Tapi pemerintah zalim Mesir memadamkan kisah ini di internet dan seterusnya menutup terus seluruh rangkaian maya di Mesir.


Iktibar yang patut para muslimat semua khusus muslimat PAS ambil adalah perjuangan menentang kezaliman bukan suatu bentuk kerja sambilan. Ia memerlukan sepenuh komitmen dan pengorbanan. Sesungguhnya dalam mengharungi perjuangan ini jangan lupa kita bermunajat dan memohon pertolongan dari Allah s.w.t Itulah kunci yang dapat memastikan kita istiqamah dalam menghadapi segala rintangan dan kepayahan.Nuridah Mohd Salleh

Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat

13 Februari 2011.

No comments: